Friday, 10 June 2011

nasi hujan panas tengah hari dengan ayam masak dengan madu ( madu makan bukan madu bini tu ) dan acar ...

halo halo halo....selamat petang kepada semua..

setelah sekian lama ako tak menulis,pada arini ako cube untuk menulis,padahal ako semakin tidak ada masa untuk menulis..(ko ngarut pe ni giler..ko bukan keje pon,duk umah je kan..hohohhoo)...

diamlah..ni ako nak kembali menulis lah ni,,
tapi curi2 masa jugak sebab lately ako abiskan masa dengan berjalan2 seorang diri di sekitar bandaraya key ell..

"ko wat pe jalan2 sorang diri?..ajaklah kawan2 ko lepak..''

ko diam lah..suke ati ako la nak jalan sorang2,ako duk nengok orang ngan ambik gambar je.ako bukan de rupe nak ngorat orang pon..hahahaha

"cepatlah,kate nak cite pasal masak.."

ok..jadi sediakan pen dan kertas ..tak pon copy paste je.dan print..


bahan2 untuk wat acar
dari atas kebawah ..timun dipotong slunting.( bahasa tganu panggil nyenggeng,,) bawah besar dan cili dan nenas
gula,garam dan cuka untuk perasa

campurkan semua dalam satu bekas dan godak..(godak ke kacau ke,gaul ke ape ke..ntah la)..pastu perasa kan
dah siap semua2 ni sejukkan didalam peti sejuk,peti ais,atau peti yang berkeadaan sejuk

ni resepi nasi pulak..

dari kiri ke kanan..bawang besar,daun pandan,bawang putih,dan 4 sekawan iaitu kulit kayu manis tak masin,bunga lawang,pe lagi,,ako lupe..hohoho
marjerin ..nak sedap tukar ngan minyak sapi..(tapi kolestrol tinggi  le.)
panas kan minyak sikit dan merjerin (minyak sapi)
pastu masukkan semua bahan2 untuk ditumis...(tumis sehingga layu.nak tau dah layu ke belum,ko tanye bende tu,.)
nak masak nasi mesti de beras kan?..so ko basuh le beras..
minyak yg teash ditumis tadi dimasukkan dalam beras yang sudah dibasuh..(kalo ko gune minyak sapi peh baunye harum bangat,,)
gaulkan rata minyak tu dgn beras dan perasa kan dengan ciken stok dan sedikit garam
ni masak ayam pulak
ayam ni ako suke goreng putih,.(tak letak kunyit ngan  garam)..ni kire half cook dulu ayam tu
dah brown gini ako pon alihkan ke bekas lain...(minyak goreng ayam ni jangan dibuang,sebab nak gune tumis cili boh.kalo rase minyak tu banyak sangat ang kurang kan le)
tumis cili boh dengan menggunekan minyak goreng ayam tadi..(cili boh ni nak sedap wat sendiri,gune cili kering,bawang besar dan bawang putih)
dah agak2 garing sikit cili tu masukkan ayam dan gaulkan rata

masukkan madu (banyak mane nak letak terpulang le..tapi jangan la banyak sangat,orang nak makan ayam bukan madu..)waktu ni boleh le perasakan dgn garam,sos cili sikit..
pastu gaul lah rate2...

 dah pon siap...

ako lupe..bagi mereka yang nak nasi tu ade kaler2 sikit..ambik pewarne makanan tak kisah le wane pe..campurkan dua tiga titik dgn air..dah siap masak nasi tadi.ang curah kan pada nasi dan gaul2 nasi tu..

time kasih,,

p/s..ako berharap ada kesempatan untuk menulis lagi..time kasih semua..
tahap kesukaran resepi..tak susah mane pon..

1 comment:

  1. waaa..da pndai msk nasi mnyak rupanya kwn ak ni..haha. pasni knduri ko pn msk sndiri je..save! ;D

    ReplyDelete